Вече е официално: 2023 г. е най-горещата година на Земята, откакто се

...
Вече е официално: 2023 г. е най-горещата година на Земята, откакто се
Коментари Харесай

2023 г. ли е най-горещата на Земята от над 100 000 години

Вече е публично: 2023 г. е най-горещата година на Земята, откогато се водят записи, изпреварвайки миналата рекордна година със забележителна разлика.
 Климатичните промени и краят на света, до който ще доведат
Кога и по какъв начин ще изчезне животът на Земята

Прогнозите не са по никакъв начин оптимистични

Глобалната междинна температура за 2023 година е с 1.48°C по-топла от прединдустриалните равнища през XIX век и с 0.60°C по-топла от междинната за 1991-2020 година, съгласно службата за изменение на климата. Тези температури са с 0.17°C по-високи от предходните най-високи годишни температури, следени през 2016 година

" Температурите през 2023 година евентуално надвишават тези, от който и да е интервал през последните най-малко 100 000 години ", сподели в изказване Саманта Бърджис, заместник-директор на службата за изменение на климата Copernicus.
 Снимка 648854

Но това не е всичко. През 2023 г. поставя още няколко други климатични върха, а точно:
Това е първата година, в която междинните световни температури през всички дни са над 1°C по-високи от прединдустриалния интервал. Почти половината от дните през 2023 година са с повече от 1.5°C по-топли от прединдустриалното равнище от 1850-1900 г. За първи път два дни през ноември са  с повече от 2°C по-топли от равнището от 1850-1900 г. Юли и август 2023 г. са най-топлите два месеца в историята. Средните температури на въздуха са най-топлите в историята или близки до най-топлите над обилни елементи от всички океански басейни и всички континенти (без Австралия). Атмосферните концентрации на въглероден двуокис и метан - два от най-важните парникови газове, движещи изменението на климата, доближават рекордни равнища през 2023 г.
Рекордната 2023 година получава подтик от невижданите топли условия, следени от юни. Показателно е, че 2023 г. е година на Ел Ниньо. Това е фаза от цикъла Ел Ниньо-Южна вибрация (ENSO), при който световните температури се покачват. Това е извънредно комплициран естествен развой, който е тясно обвързван със стоплянето на температурите в Тихия океан към екватора, оказвайки индиректен резултат върху останалата част от планетата.
 Снимка 648852

Тези записи са неоправдателно отражение на това по какъв начин човешката активност трансформира нашата планета. Една от главните аргументи за високите температури, следени през 2023 година, е възходящата централизация на парникови газове в атмосферата, породена от изгарянето на вкаменелости, индустриалното земеделие и други човешки действия.

Както постоянно учените по климата акцентират, че планетата би трябвало незабавно да се откаже от изкопаемите горива, с цел да отхвърли задълбочаващите се въздействия на климатичната рецесия.
 Бирата и климатичните промени - по какъв начин ще сe промени обичаната напитка
И бирата няма да е това, което e

Неизбежни промени

" Крайностите, които наблюдавахме през последните няколко месеца, дават трагично удостоверение за това какъв брой надалеч сме в този момент от климата, в който се е развила нашата цивилизация. Това има дълбоки последствия за Парижкото съглашение и всички човешки старания. Ако желаеме да управляваме успешно климатичните опасности, би трябвало незабавно да декарбонизираме стопанската система си, като в същото време използваме данни и познания за климата, с цел да се подготвим за бъдещето ", означи Карло Буонтемпо, шеф на службата за изменение на климата Copernicus.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР